Terug

Jan&Koek: Meer dan alleen goede koeken

Een lekkere koffie, en vooruit ook een koek, om je werkdag mee te beginnen, doorbreken of eindigen. En ondertussen ook nog eens het goede doel steunen. Daarvoor ga je langs bij Jan&Koek in het Atelier van Brainport Human Campus. In deze koffiebar werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Han van Eijk, bedrijfsleider van Jan&Koek (helemaal rechts op de foto) vertelt er meer over.

Jan&Koek

Werkgeluk loopt als een rode draad door Driessen Groep en Brainport Human Campus heen. Sterker nog, werkplezier lijkt hier de normaalste zaak van de wereld. Toch is werkgeluk niet overal en voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zeker niet als je een zogenaamde ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ hebt. Dat kan om allerlei redenen zo zijn. Denk aan mensen met een beperking, maar ook mensen die langere tijd geen baan hebben gehad. ‘Jeroen Driessen, CEO van Driessen Groep, wil dat iedereen werkgelukkig kan zijn’, vertelt Han. ‘Zo kwam hij op het idee om een koffiebar op de Brainport Human Campus te starten. Het moest niet alleen een fijne plek worden om lekkere koffie te halen, maar ook een werkplek die bijdraagt aan werkgeluk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er werken bij Jan&Koek bijvoorbeeld mensen met autisme, een taalstoornis of een visuele beperking. Ook gaat de opbrengst van alles wat hier verkocht wordt, volledig naar de Driessen Foundation.’

Op rolletjes

Terwijl Han vertelt over de koffiebar, is een begeleider van zorgaanbieder ORO samen met een cliënt koekjes aan het maken. Het deeg wordt zorgvuldig afgewogen op een weegschaal. Een medewerker van de campus bestelt een koffie. Ondertussen wordt er volop gelachen en gekletst. Al na een paar maanden lijkt het hier op rolletjes te lopen. ‘We hebben allemaal onze draai gevonden’, vertelt Han. ‘Ik merk dat het goed werkt om alles heel inzichtelijk te maken. We hebben dus een planbord en leggen alles uitvoerig uit. Daarnaast is er begeleiding vanuit ORO en de hulp van vrijwilligers.’

Werkgeluk op maat

Hier wordt goed gekeken naar wie wat kan. ‘De een wil het liefst repeterende taken doen, terwijl de ander wat uitdaging kan gebruiken en voor het eerst zelf een bananenbrood gaat bakken. Dat moet je heel goed aanvoelen. We kijken ook gedurende de dag hoe het met iemand gaat. Ik zie hier soms een medewerker met bergen energie binnen komen, maar gedurende de dag wordt iemand misschien prikkelbaarder en moe. Dan zeggen we: ‘ga maar even ertussenuit, dan kun je daarna weer lekker aan de slag.’ Dat klinkt misschien heel logisch, maar dat is het niet. ‘We krijgen heel vaak te horen dat we hier zo goed rekening met iedereen houden, dat blijkt dus niet op iedere werkplek zo te zijn. Dat is natuurlijk wel een compliment!’

Iedereen werkgelukkig

Het is dus gelukt om de werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt werkgelukkig te maken, maar dat is niet het enige. ‘Ik krijg hier zelf ook energie en werkplezier van en dat geldt ook voor onze klanten. Die vinden het heel mooi om de mensen hier aan het werk te zien en even een praatje te maken. Ze zien ook hoe de medewerkers hier opbloeien; dat ene stille meisje heeft dan bijvoorbeeld na een paar weken ineens het hoogste woord. Iedereen heeft er ook begrip voor als het even wat langzamer gaat. Uiteindelijk ga je met een leuk gesprek én een goede koffie, een soepje, cake of koek naar huis.’

Ambities

Han en zijn team hopen dat het niet bij één Jan&Koek blijft. ‘We hebben nog genoeg leuke ideeën. Allereerst om deze vestiging op de Brainport Human Campus nóg beter en leuker te maken. Bijvoorbeeld door nieuwe dingen aan ons assortiment toe te voegen. Maar daarnaast dromen we ervan om op meer locaties onze deuren te openen. Ik denk dat dit bij veel meer bedrijven en organisaties kan aanslaan. Het is de perfecte manier om je eigen werknemers werkgelukkiger te maken: wie wil er nou niet een lekker koffiemomentje én bijdragen aan het werkgeluk van anderen?’