Terug naar overzicht Maandag 23 april 2018

“Volg je hart en kies voor werkgeluk”

Lang lang geleden, in 1993, begon het sprookje. En op dit moment zit hij er middenin. Ondanks dat hij een stapje terug zou mogen doen vanwege zijn leeftijd, ontfermt hij zich tot op de dag van vandaag nog steeds over ‘zijn’ familie van bedrijven. Niet meer met de officiële titel directeur achter zijn naam, maar gewoon als Jan Driessen. De oprichter die het zaadje heeft geplant.

Jan Driessen

Een vaste baan als hoofd personeelszaken bij de gemeente, een goed inkomen en een fijne werkomgeving. Het weerhield Jan er niet van om 25 jaar geleden te kiezen voor werkgeluk. Jan: “Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, want ondernemerschap zit in de familie. Ik kwam er wat laat achter op mijn drieënveertigste, maar hier was ik voor in de wieg gelegd. Op 1 april 1993 was het zover, ik begon mijn eigen administratiekantoor onder de naam Driessen Administratie & Advies.”

“Ik kan er nu om lachen, maar de eerste dagen heb ik apathisch naar de telefoon zitten staren. Als HRM’er bij de gemeente had ik allerlei zaken op mijn bordje, maar daar kwam het werven van klanten, productontwikkeling, boekhouding doen en het aansturen van de paar medewerkers die ik destijds had, bij. Ik was altijd aan het werk, dat hoort er nu eenmaal bij als eigen ondernemer. Kort daarna ging die telefoon…en de rest is geschiedenis.”

De beginjaren zijn fundamenteel geweest voor het bedrijf. Steeds meer gemeenten wisten DA&A te vinden voor het uitbesteden van de salarisadministratie. Jan: “Zelfs over de landsgrenzen ging ik zaken doen. Ik vloog bijna maandelijks op en neer naar de Nederlandse Antillen om daar personeel bij de diverse overheden te plaatsen. Boven de azuurblauwe zee overviel me een gevoel van ultieme vrijheid. Dat was met geen pen te beschrijven. Ik had de juiste keuze gemaakt.”

Al snel werden HRM-kennissysteem RAP, consultancy en payroll aan het productportfolio toegevoegd. “Het is bijzonder voor mij dat deze diensten er nog steeds zijn. Natuurlijk aangepast aan de huidige tijd en volledig doorontwikkeld. In 1999 investeerde ik de volledige jaarwinst in de grootste stand op de P&O vakbeurs. Met maar liefst 25 mensen stonden we daar, terwijl ik helemaal geen 25 medewerkers in dienst had.” Naamsbekendheid was het doel. En het werd een succes.

“Met de komst van mijn vriend Michaël Munnich in 1999 als mijn rechterhand, kreeg het bedrijf een enorme kwaliteitsimpuls en werd minder kwetsbaar. Jeroen, mijn zoon, kwam in 2004. Hij had maar één doel voor ogen, namelijk DA&A laten groeien. Rob Korzilius, al lange tijd manager financiën bij Driessen, werd in 2016 aan de directie toegevoegd als financieel directeur.”

Jan: “Samen zijn we continu bezig met het vernieuwen van het bedrijf, het ontwikkelen van ideeën. Doe je dat niet, dan word je Kodak of V&D. Dan ben je gedoemd om te verdwijnen. Je moet dus altijd bezig zijn met vernieuwing en de technologische ontwikkelingen op de voet volgen. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar over vijf jaar ziet de wereld er weer anders uit. Mensen gaan andere vormen van arbeidsrelaties aan. En dat is niet altijd omdat ze daartoe worden gedwongen, maar omdat ze dat ook zelf willen. Tien jaar geleden wisten we niet hoe het nu was en dat geldt ook voor de toekomst. Driessen is op dit moment in volle bloei en er zijn nog ontzettend veel kansen om nieuwe wegen in te slaan. Dat wil ik meemaken, dat vind ik spannend.”

Een stapje terug doen hoort niet bij Jan: “Door de omstandigheden is er voor mij een fantastische weg gecreëerd om op een hele natuurlijke manier meer afstand te nemen. Het belangrijkste is dat ik de cultuurdrager en -bewaker ben. De dagelijkse zaken gaan door onder de hoede van de verschillende directies en managers binnen onze familie van bedrijven. Ik zit in de meest luxe positie die er is.”

“Door alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt, heb ik altijd de drive gehad om door te gaan. Maar uiteindelijk draait het alleen maar om plezier. We moeten werken, geld verdienen, maar doe het alsjeblieft met zoveel mogelijk lol en ben jezelf.”

“Ik verbaas me telkens weer over alles wat we samen hebben weten te bereiken. Hoe heb ik het ooit zo kunnen bedenken? Het zaadje is inmiddels uitgegroeid tot een mooie grote boom met stevige wortels, waar steeds weer nieuwe takken aan groeien. In april vieren we het 25-jarig bestaan van Driessen, niet van Jan Driessen. Het is echt een teamprestatie, van alle 500 medewerkers die het bedrijf inmiddels telt. En niet alleen van medewerkers die er nu zijn, maar ook van de medewerkers die er niet meer zijn.”

“Iedere keer als ik hier binnen kom, dan ben ik gewoon heel blij. Hoe fijn is het om iedere dag te vullen met dingen die je zelf leuk vindt? Wat wil je nou als man van 68 jaar nog meer? Wat ik iedereen toewens, is om te kiezen voor je eigen werkgeluk. Ik ben gezegend dat ik dit op deze leeftijd nog allemaal mee mag maken. Misschien geloven mensen het niet, maar ik voel me Jan in Wonderland.”

Dit artikel is verschenen in het magazine voor HRM en Management van Driessen Groep. Dit keer een speciale uitgave in het teken van Groei in verband met het 25-jarig jubileum van Driessen Groep op 1 april 2018. Download deze speciale jubileumeditie van het magazine.

Andere nieuwsberichten

Van nieuwe samenwerkingen met partners, gewonnen prijzen tot nieuws over onze familie van bedrijven.